preskoči na sadržaj

II. Osnovna škola Varaždin

Login
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Do polugodišta...

 

<<<<

GRUPA MEDIJSKA KULTURA
 

 

 

 

RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE: 

PONEDJELJKOM 
13.00 - 19.00

UTORKOM, SRIJEDOM, ČETVRTKOM I PETKOM
09.00 - 15.00

Važno: Mole se korisnici za razumijevanje jer posudba nije moguća tijekom cijelog radnog vremena knjižnice iz sljedećih razloga:

1. Knjige se ne mogu posuditi unutar navedenog vremena - ako je knjižničar u to vrijeme na nastavi, obavlja unutar škole neke druge poslove ili je službeno odsutan i sl. U tom slučaju knjižničar na ulaznim vratima ostavlja obavijest.

2. Knjige se ne mogu posuditi unutar navedenog vremena – kad knjižničar sudjeluje u knjižnici u nekoj od aktivnosti s cijelim razrednim odjelom ili s nekom od knjižničarskih družina. U tom slučaju knjižničar na ulaznim vratima ostavlja obavijest.

3. Kad je knjižničar službeno odsutan i općenito u nenastavne radne dane te izvan ovdje navedenog vremena predviđenog za posudbu, korisnike se upućuje na korištenje drugih knjižnica.

Školskog knjižničara Josipa Rihtarića, (mag. bibl., mag. educ. philol. croat., mag. educ. philol. slav. merid., stručni suradnik savjetnik) može se kontaktirati e-poštom na: knjiznica@hi.t-com.hr ili josip.rihtaric@skole.hr 

 

ČLANSTVO

Svaki učenik 2. osnovne škole istodobno je učlanjen u školsku knjižnicu 2. osnovne škole Varaždin. Učenici prvih razreda postaju članovi sredinom prosinca ili početkom drugog polugodišta, a svi ostali učenici mogu posuđivati knjige tijekom cijele nastavne godine - od početka rujna do kraja svibnja. Odjednom se može posuditi najviše jedna knjige, a donatori mogu posuditi dvije ili tri knjige. Knjige se mogu posuditi dok se ne pročitaju, a poželjno je da to ne bude dulje od 30 dana - kako bi i ostali članovi mogli pročitati tu knjigu.

SMJEŠTAJ

Gdje se nalaze školska knjižnica i čitaonica?
U prizemlju, desno od ulaza u školu.

BROJNOST

Koliko knjiga ima školska knjižnica?
Više od 7.500 knjiga. U učeničkom fondu ima više od 7.000 knjiga, u nastavničkom fondu je više od 200 knjiga, u čitaoničkoj zbirci je više od 150 knjiga.

Čega još osim knjiga ima u knjižnici?
Desetak naslova časopisa i nekoliko CD-romova. Knjižnica je pretplaćena na sljedeće časopise: Smib, Prvi izbor i Moj planet, a povremeno dobiva i druge časopise.

ČITAONIČKA ZBIRKA

Zašto se ne mogu posuditi knjige iz čitaonice?
U čitaonici se nalaze rječnici, leksikoni, atlasi i drugi različiti priručnici koji se ne čitaju od stranice do stranice, već samo određeni dijelovi. Takvih knjiga knjižnica ima obično samo jedan primjerak. Budući da se njima može služiti u čitaonici, nema potrebe odnositi ih kući, a na taj način uvijek su svima dostupne takve knjige.

RASPORED

Na koji način su raspoređene knjige u knjižnici?
Knjige su razvrstane u skupine, odnosno fondove: učenički, učiteljski i AV fond. Knjige iz učeničkog fonda dostupne su svim korisnicima, a nalaze su u slobodnom pristupu ili u čitaoničkoj zbirci. Knjige u slobodnom pristupu objedinjene su unutar sljedećih skupina i poredane na policama prema prezimenu autora i naslovu knjige na sljedeći način: lektirne knjige za prvi razred imaju oznaku L1, za drugi L2, za treći L3, za četvrti L4, a lektirne knjige za više razrede imaju oznaku L. Knjige iz književnosti imaju oznaku S za slikovnice, M za malene čitatelje, D za djecu srednjeg uzrasta te O za odraslije čitatelje. Knjige iz narodne književnosti imaju oznaku N, a igrokazi oznaku I. Ostale knjige koje ne spadaju u književnost imaju brojčani niz koji može početi od brojke 0 do 9, a stručne i popularno-znanstvene knjige prilagođene mlađoj djeci imaju oznaju R.

SIGNATURNA OZNAKA

Što je signaturna oznaka?
Signatura je oznaka na gornjoj desnoj strani korice knjige. Pomoću signaturne oznake određuje se gdje je mjesto knjige u knjižnici. Signaturna se oznaka sastoji najčešće od tri retka. Ako je u gornjem retku brojka - ona označuje kojoj struci knjiga pripada, a ako je slovo - onda se radi o književnosti te slovo označuje kojem je uzrastu knjiga primjerena, odnosno da se radi o igrokazima ili narodnoj književnosti. U srednjem su retku najčešće prva slova prezimena autora, a u donjem su početna slova naslova knjige. Knjige su na policama poredane prema signaturnim oznakama abecednim redoslijedom s lijeva na desno - od gore prema dolje.

Smijem li sam uzimati knjige?
Korisnici mogu slobodno prolistati knjigu prije nego se odluče na posudbu.

Moram li vratiti knjigu na isto mjesto s kojeg sam ju uzeo?
Naravno. Ako je knjiga na krivom mjestu može se dogoditi da je ne mogu pronaći ni učenik ni knjižničar, da je ne mogu posuditi oni koji ju trebaju, i to samo zato što nije na mjestu koje joj je određeno signaturnom oznakom. 

Što ako nisam siguran s kojeg sam ju mjesta uzeo?
Treba je donijeti knjižničaru, on će ju vratiti na mjesto koje joj je određeno, na mjesto gdje će ju pronaći kad ju netko drugi bude tražio.

POSUDBA

Što znači posuditi knjigu?
Izabrati knjigu, doći do knjižničara s knjigom i članskom iskaznicom da u računalu evidentira datum posudbe i broj knjige, vratiti knjigu najkasnije za mjesec dana neoštećenu. Tko s knjigom ode ne zaduživši se, knjigu nije posudio - već ukrao.

ČLANSKA ISKAZNICA

Čemu služi članska iskaznica?
Pomoću članske iskaznice knjige se posuđuju i vraćaju. Članska iskaznica jamči da je knjigu posudio upravo vlasnik članske izkaznice, a ne netko drugi u njegovo ime.

Zašto ne smijem izgubiti člansku iskaznicu?
Jer bi je netko zlonamjeran mogao pronaći i posuditi neku vrijednu knjigu umjesto pravog vlasnika članske iskaznice.

Što učiniti ako izgubim člansku iskaznicu ili pronađem izgubljenu?
Odmah prijaviti ili je donijeti knjižničaru.

IZGUBLJENA ILI OŠTEĆENA KNJIGA

Što će mi se dogoditi ako izgubim ili oštetim knjigu?
Umjesto izgubljene knjige treba kupiti novu, o čemu se treba dogovoriti s knjižničarom. Učenik koji je jako oštetio knjigu, takvu knjigu moći će zadržati, a umjesto oštećene kupiti novu.

 


http://www.hitwebcounter.com/  Brojilo bilježi broj posjeta od 5. travnja 2019.
<>

preskoči na navigaciju