preskoči na sadržaj

II. Osnovna škola Varaždin

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Do polugodišta...

 

<<<<

GRUPA MEDIJSKA KULTURA
 

 

Škole koje promiču zdravlje...

Početkom devedesetih godina u Europi se sve snažnije probijala ideja o školi kao okruženju gdje će biti najdjelotvornija primjena načela promicanja zdravlja među mladim ljudima. Mladi ne samo da u školi provode velik dio svakodnevnice i dugo vrijeme u najburnijem razdoblju života, već se u školi susreću, isprepliću i međusobno djeluju utjecaji obitelji, zajednice i pojedinaca. Promicanje zdravlja kao proces koji ljudima omogućava da unaprijede vlastito zdravlja i povećaju kontrolu nad njim može u školskom okruženju biti uspješno primijenjen za sve koji u školi žive i rade. Hrvatska je Projektu pristupila 1993. godine, uz privolu obaju ministarstava. Projektni potporni centar je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a nacionalni koordinator prim.dr. Marina Kuzman.

II. OŠ Varaždin projektu je pristupila zajedno sa još 11 škola 1993. godine sa geslom "Zdravo tijelo za zdrav duh". Ostale članice projekta od 1993. godine su:

  • OŠ Čavle, Rijeka "Zdrav život u školi"
  • OŠ Marija Martinolića, Mali Lošinj "Škola u prirodi i utjecaj izvanučioničke nastave na zdravlje učenika"
  • OŠ I.Mažuranića, Han kod Sinja "Čista voda: izvor života"
  • OŠ Sv. Ane, Osijek "Budimo sretni"
  • OŠ Matije Gupca, Zagreb "Utjecaj organizirane tjelesne aktivnosti učenika na njihovo zdravlje"
  • OŠ Malešnica, Zagreb "Zdravijim okolišom do kvalitetnijeg zdravlja"
  • OŠ Velika Mlaka "Omogućimo i osigurajmo okoliš zdraviji za življenje, učenje i rad"
  • OŠ Jabukovac, Zagreb "Zdrava prehrana i utjecaj školske kuhinje"
  • I. OŠ Luka, Sesvete "Budi slobodan, a ne ovisnik"
  • OŠ Mate Lovraka, Zagreb "Lijepa škola za bolju budućnost"

Literarni i likovni radovi naših učenika na temu zdravlja često su izlagani povodom Svjetskog dana zdravlja. Evo nekih od njih: 

Petra Strupar Petra Komes

Marija Fulir

Lucija Čeč (literarni rad)

Zdravo dijete u zdravom okružju

Svako dijete treba biti zdravo. Ako živi u okružju koje je zagađeno, teško je da će biti zdravo. Roditelji puše, piju, drogiraju se. I dijete će biti takvo. Njegovi prijatelji se zdravo hrane. Jedu žitarice, piju negazirane sokove, dok on redovito posjećuje McDonald's. Tamo jede hamburgere, pije coca-colu. Tamo samo uništava zdravlje. Mogao bi se ugledati u svoje prijatelje kao i mi svi ostali. Čovjek u sebe unosi razne otrove. Nikotin, alkohol, razne droge. Pušenje, alkohol i droga najveći su neprijatelji zdravlja. Nezdravo je cijeli dan buljiti u televizor i biti u kući. Trebamo se kretati i baviti sportom. Trčanje, odbojka, nogomet. To su neki od načina zabavljanja i čuvanja zdravlja. Kad smo na svježem zraku, udišemo ga. Sport i svjež zrak pola su zdravlja. Okoliš treba čuvati. Ako je zagađen ne možemo biti zdravi. Ljudi uništavaju prirodu. Sijeku drveće, a ono nam daje kisik. Tako čovjek uzvraća. Ubijajući. Ispušni plinovi, otpadne vode. To isto zagađuje okoliš, ali i zdravlje.preskoči na navigaciju