2018-04-18 09:19:00

Dan i noć na PMF-u

Učenici sedmih i osmih razreda naše škole koji pohađaju dodatnu nastavu biologije, fizike, kemije ili matematike, a sudjelovali su na natjecanjima, posjetili su 13.travnja 2018. Prirodoslovno-matematički fakultet. Nazočili su manifestaciji Dan i noć.

Razgledali su brojne postave, sudjelovali u različitih radionicama te prisustvovali predavanjima na Kemijskome odsjeku.

Na Biološkome odsjeku mogli su saznati kakvu glazbu najviše vole bakterije, postati virus na jedan dan, saznati zašto su kvasci česti modelni organizmi u biologiji, ali i okušati se u oplodnji jajne stanice u čemu su bili veoma uspješni.

Na Fizičkome odsjeku upoznali su se s čarima fizike. Saznali su koja je veza između fizike, glazbe i filma, vidjeli su Teslinu zavojnicu i otkrili tajnu ljudi koji su hodali po vodi.

Na Matematičkome odsjeku zaigrali su kviz i  susreli se s osnovama programiranja, otkrili tajne kartaških trikova te rješavali matematičke zagonetke skrivene u filmovima i crtićima.

Na Kemijskome odsjeku dočekali su ih Antoine Lavoisier, njegova žena Marie-Anne i njegov krvnik koji su ih proveli Svijetom kemije. Uz pregršt pokusa u kojima su aktivno sudjelovali, odslušali su i dva predavanja; Kako je nastala kemija? (Hrvoje Vančik) te Kemija sprijeda i straga (Vladimir Stilinović).

Kako su se proveli, pogledajte u fotografijama ispod članka.

 

Ana-Maria Beatrice Šikić


II. Osnovna škola Varaždin