2018-03-09 08:29:58

Od tišine do glazbe

Učenici 6.a, 6.b, 6.c i 6.d razreda II. osnovne škole Varaždin putovali su 26. veljače 2018. na terensku nastavu u Zagreb. Tamo su posjetili Muzej iluzija te gledali predstavu u Centru za kulturu Trešnjevka. 

U zagrebačkome Muzeju iluzija učenici su ostali zadivljeni jer ništa nije onakvim kakvim se čini. Eksponati u muzeju su im poljuljali povjerenje u vizualna osjetila uz pregršt novih iluzija, ali ih pritom i oduševila. Učenici su tako uživali u zbirci holograma, iskrivljenoj slici sebe u ogledalu, izgubili se u beskonačnoj sobi, oduprli se u sobi gravitacije i odnosima veličina te se fotografirali u svim mogućim i nemogućim pozama. Kroz atraktivne i zabavne varke naučili su o vidu, percepciji i mozgu te znanosti  kako bi bolje razumjeli zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije. Na kraju učenici su se zaustavili u prostoru za igru s didaktičko-logičkim igračkama i zagonetkama te kupili pokoji poklon za uspomenu. 

 

U ugodnome i opuštenom ambijentu Centra za kulturu Trešnjevka učenici su gledali predstavu “Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir” u kojoj talentirani Ivan Đuričić Đuro iz satiričkog kazališta Kerempuh uz svesrdnu glazbenu i inu pomoć klavijaturista Songkillersa Saše Miočića publiku vodi kroz duhovit prikaz povijesti glazbe. Đuro je tako pjevao sve od postojećih i izmišljenih arija do šlagera Ive Robića i Mineinih trash poskočica, plesao, skakao i svirao cijelih sat vremena predavanja koje prati razvoj glazbe do danas. Učenici su se upoznali s konzumiranjem glazbe, dobrim i lošim navikama, od trivijalnosti do dobroga ukusa, od uvertire do aplauza, od kamenoga doba do Rolling Stonesa, od klasične do moderne glazbe, od jazza do popa i od narodne glazbe do šansone. Izvedba opere u kojoj glumi sve likove jedan lik,  jedan je od komičnih vrhunaca predstave. U interaktivnome okruženju s izvođačima učenici su primili nagrade u obliku Mozart kugli te izvođače više puta nagradili pljeskom i smijehom. 

 

No tu nije došao kraj jer uz predstavu se nadovezao i edukacijski program hrvatskih glazbenih udruga. U programu se kroz kratku prezentaciju i razgovor s djecom te jednim od hrvatskih glazbenika - gostom iznenađenja - Darkom Rundekom, na primjeren način educiralo o autorstvu i važnosti kreativnosti, načinima na koji autori žive od svoga rada te potencijalu kreativnosti. Upravo zato važno je djecu i mlade poticati na kreativno razmišljanje, ali i educirati ih o njihovome potencijalu i načinima iskorištavanja vlastitoga kreativnog rada. 

 

Nikola Habek, prof.


II. Osnovna škola Varaždin