2016-12-06 23:58:51

Terenska nastava učenika 5.a i 5.b razreda (Karlovac – Budrovci)

Učenici 5.a i 5.b razreda II. osnovne škole Varaždin krenuli su 7. studenog 2016. godine na terensku nastavu u Karlovac i Budrovce. 

Prvo je odredište bio slatkovodni akvarij “Aquatika” u Karlovcu. Ondje su učenici podijeljeni u dvije skupine te su uz pomoć svojih vodiča naučili mnogo toga o slatkovodnom životu. Vidjeli su mnoge ribe, kao što su som i štuka te još puno malih, velikih, starih i mladih riba. Posebno su ih se dojmile ribe koje žive u spiljama u mraku te riba pod nazivom sunčanica koja može živjeti samo na svjetlosti. Osim riba, uočili su i različite vrste biljaka i kamenja, a posjetili su i sobu u kojoj se voda iz akvarija pročišćava i ispumpava.

Nakon razgledavanja akvarija, krenuli su autobusom prema posjedu “Contessa” u Budrovcima. Po dolasku, voditeljica kostimirana u starinsku odjeću objasnila im je pravila te ih je upoznala s konjima El Pikijem, Minosom, Točkicom i Spirom. Osim konja, učenici su imali priliku vidjeti i veliku njemačku dogu te malo štene koje je grofica spasila kada je bilo ozlijeđeno. Nakon upoznavanja sa životinjama, učenici su krenuli na tavan gdje su i sami oblačili kostime kako bi se još bolje upoznali sa životom u davnim vremenima. Kada je odjeća bila odabrana, na red je došlo učenje plesa. Dvorski ples pod nazivom menuet najprije su plesale cure, a zatim i dečki. Poslije plesanja učenici su se ponovno zaputili dolje gdje su bili počašćeni ukusnim ručkom te su učili o pravilima ponašanja za stolom.

Lovačka soba bila je na redu nakon ručka. Ondje su učenici vidjeli mačeve, oklope, preparirane životinje te slušali price o ratovima na hrvatskom tlu.

Nakon druženja u lovačkoj sobi, učitelji i učenici izašli su van gdje su se još malo družili s konjima i fotografirali se s njima. Na kraju im je poni Martin pokazao svoje vještine: duboki naklon i mahanje.

            Prije polaska u Varaždin učenici i učiteljici pozdravili su se s ljubaznim vodičima. U autobusu, na povratku kući, svi su učenici komentirali kako im je bilo jako zabavno te kako su mnogo toga naučili.

 

Autorice: Iva Jakopović, Tia Međimorec, 5.a; Antonija Težak, Angelina Kiš, 5.b


II. Osnovna škola Varaždin