2022-05-25 14:14:06

Veselo i zdravo u projektnu nastavu

Nakon poduže stanke zbog pandemije vezane uz koronavirus u našoj školi ponovno se ove godine od 25. do 27. svibnja održavaju projektna nastava. Budući da je i dalje među učenicima vidljiva tjelesna neaktivnost i prevlast nezdrave prehrane, projektna nastava i ove je godine velikim dijelom vezana za školski projekt „Zdravokret“ kojim se promiče važnost tjelesne aktivnosti i zdravoga načina života.

Učenici prvoga razreda, stoga su, sa svojim učiteljicama, prvoga dana projektne nastave pješačili do rijeke Drave, drugi razredi uputili su se na Ham Pokojec, a peti i šesti razredi otišli su na planinu Ivanščicu. 


Treći i četvrti, kao i sedmi i osmi razredi, prvoga projektnog dana imali su razne kreativne projekte i radionice u školi, a planinarenje i pješačenje njih očekuje sutra, drugoga dana projektne nastave. 


Treći razredi tako su prisustvovali Znanstvenome sajmu koji su za njih pripremili učenici izvannastavne aktivnosti pod nazivom „Mali znanstvenici“. Sajam je uključivao izradu pokusa iz područja fizike i kemije prilagođenih njihovu uzrastu, a pokusi su bili vezani uz ova područja: zvuk, elektricitet, magnetizam, optičke iluzije, ravnoteža, voda. Nakon sajma učenici 3. a razreda veselo su prošetali gradom, učenici 3. b posjetili su muzeje u gradu Varaždinu, učenici 3. c razreda išli su do Odjela Gradske knjižnice „Metel Ožegović“ Varaždin, dok su učenici 3. d razreda posjetili prehrambenu tvrtku „Vindija“ Varaždin.


Četvrti razredi posjetili su Vatrogasni dom Varaždin, upoznali se s poviješću vatrogastva te s vatrogasnom opremom. 


Radionice sedmih i osmih razreda bile su raznolike i maštovite. U korelaciji Njemačkoga jezika i Geografije održana je radionica pod nazivom „Kreativni kaos“. Uz razne igre i kvizove pomoću koordinata učenici su u školskome dvorištu tražili skriveno blago, a nakon toga bojama za tkaninu oslikavali su majice rukama ili spužvicama. 


U radionici iz Biologije pod nazivom „Određivanje i kartiranje biljaka u školskome dvorištu“ učenici su istraživali i analizirali biljke u školskome dvorištu pomoću aplikacije Plant.net koju su instalirali na svoje mobitele. 


Medijska grupa „Mike“ snimila je kratkometražni  film o Nike tenisicama, a intervjuirala je i ljude po gradu koji nose popularne tenisice. 


U radionici iz Likovne kulture učenici su radili reljefne slike koristeći trodimenzionalni poligon koje će izložiti po hodnicima škole. 


Polaznici radionice „Sunčev sustav“ podatke o stvarnoj veličini i udaljenosti Sunca i planeta razmjerno su umanjili na veličinu grada Varaždina te time stekli puno realističniji dojam o veličini našega Sunčevog sustava i njegovih dijelova. 


U sklopu radionice Engleskoga jezika „Brzo, zdravo i fino“ učenici su najprije otišli na tržnicu kako bi kupili potrebne namirnice, a nakon toga pripremili su zdrava jela po receptima na engleskome jeziku.  


„Pokus po pokus, fizika“ naziv je radionice u kojoj su učenici, radeći u grupama, kroz različite  pokuse na zabavan način istraživali fiziku i njene zakonitosti. 


Učenici su, u zanimljivoj radionici iz Matematike „Tales u šetnji Varaždinom“, mjerili visinu stabla pomoću ogledala. Brojeći korake, izračunali su opseg i površinu Korza te nacrtali skicu Staroga grada prepoznajući geometrijska tijela i likove. 


U sklopu radionice iz Vjeronauka „U tuđim cipelama“ učenici su išli na Banficu gdje su imali radionicu u suradnji s Pastoralom osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije. Upoznali su osobe s invaliditetom i saznali kako se te osobe snalaze u svakodnevnome životu. 


Sve aktivnosti prvoga dana projektne nastave popratili su polaznici radionice „Novinari“, a pripremili su i film koji pogledajte u nastavku. 


U projektnoj nastavi aktivno su bili uključeni svi učenici, svi učitelji, kao i stručna služba škole. 

                                                                                                                            Novinari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


II. Osnovna škola Varaždin