2022-05-11 13:02:58

Učimo o „Građanskome odgoju i obrazovanju“

Od ove školske godine u našoj se školi održava izvannastavna aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje“.

Ova aktivnost omogućava našim učenicima da postanu odgovorni i aktivni članovi društva i da brinu o sebi, ali i o svima i svemu što ih okružuje.

Učenici 3. i 4. razreda, zajedno s učiteljicom Martinom Dugonjić, razgovarali su o važnosti očuvanja okoliša, o svemu onome što pojedinac može učiniti  za prirodu i okoliš i koliko je razvijena ekološka svijest u Varaždinu, odnosno u okolini naše škole. Prijavili su mali projekt na Europski tjedan održivoga razvoja (European sustainable development week) pod nazivom  „Mali zemljini pomagači“. Projekt je prihvaćen i objavljen na njihovim službenim stranicama (https://www.act4sdgs.org/profile/LALI#.YVF5YTeID2A.gmail - https://esdw.eu/events/little-earth-helpers-mali-zemljini-pomagaci/ ).

Nakon toga učenici su izrađivali drvene znakove na kojima su oslikali i napisali poruke prolaznicima koje se odnose na čuvanje okoliša.

Nakon postavljenih znakova  simbolično su posijali neke biljke i time ukazali na ljepotu i važnost zelene budućnosti.

Učenici 6. i 8. razreda također su se tijekom godine bavili brojnim temama u okviru „Građanskoga odgoja i obrazovanja“.

Posebno zanimljive teme za njih bile su migracije, poduzetništvo i ljudska prava. Nakon razgovora s učiteljicom Martom Cepanec istraživali su samostalno o navedenim temama, zatim izradili plakate te prezentirali ostalim učenicima što su saznali.

Predblagdansko doba obilježava duh zajedništva, humanosti i međusobnoga pomaganja. Govoreći o tome, učenici su osvijestili važnost pomaganja onima kojima je to najpotrebnije – siromašnima, usamljenima, napuštenima.

Također su zaključili da bi briga za najosjetljivije trebala postojati tijekom cijele godine. Tako zapravo i jest jer mnogi ljudi (uključujući i naše učenike) volontiraju, sudjeluju u humanitarnim akcijama i tako doprinose zajednici.

Učenici su izradili čestitke te ih poslali raznim udrugama čiji su korisnici po nečemu različiti, a upravo te različitosti čine ih posebnima. Njihova hrabrost  kojom koračaju kroz život trebala bi svima nama biti poticaj da ne odustajemo lako, da ne posustajemo kad nam je teško.

Martina Dugonjić i Marta Cepanec


II. Osnovna škola Varaždin