2022-02-12 10:16:00

Prva virtualna mobilnost

U II. osnovnoj školi Varaždin u tjednu (7. do 11. veljače 2022.) održana je dugo iščekivana mobilnost učenika u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom Human Rights Education.

U sklopu projekta održan je niz različitih radionica, aktivnosti, debata i istraživačkoga rada na temu ljudskih prava i diskriminacije u svijetu.

Projekt se provodi od 1. rujna 2020., koordinator projekta je zemlja Slovačka, a ostali partneri su iz Turske, Portugala, Rumunjske, Španjolske i Hrvatske u kojoj je partner II. osnovna škola Varaždin.

Mobilnost je održana u Španjolskoj u gradu Crevillent, dok je II. osnovna škola s obzirom na epidemiološku situaciju sudjelovala virtualno. Naša škola virtualno se  predstavila ostalim partnerima/školama na ovom projektu prigodnim filmom (poveznica).

Program mobilnosti 

U sklopu projektnih aktivnosti učenici su napravili niz digitalnih radova na temu ljudskih prava te su sudjelovali u diskusijama i razmjeni iskustava s učenicima iz drugih država. Radionice su bile istraživačkoga tipa te su zahtijevale od učenika određenu razinu poznavanja digitalnih alata, engleskoga jezika te kritičkoga razmišljanja.

Na početku projekta učenici su se upoznali s pojmovima migracije i imigracije te njihovim razlikama. Potaknuta su bitna pitanja o migraciji i odnosu zajednice prema migrantima te su učenici razmijenili svoja mišljenja i stajališta u vezi migracije. Lijepo je bilo za čuti da najveći dio učenika nema predrasude o ljudima i djeci iz drugih dijelova svijeta.

 

Unutar radionica provedena su istraživanja o zemljama u kojima se krše temeljna ljudska prava, napravljene su obuhvatne analize različitih podataka unutar tih zemalja te usporedba s razvijenim zemljama. Svoja istraživanja i radove učenici su predstavili ostalim sudionicima u projektu putem platforme Google Meet. Osim istraživačkih radova, napravljen je niz prezentacija te digitalnih radova kao plakata, stripova i slika na temu ljudskih prava.

      

U ovoj mobilnosti sudjelovalo je 35 učenika sedmih i osmih razreda.

Učenici su sudjelovali u radionicama i virtualne mobilnosti uz pomoć njihovih učitelja i učiteljica: Ljiljane Inkret Martinčević (koordinator projekta), Martine Dugonjić, Denisa Baisa i Marinele Schatten.

    

Cilj Erasmus+ projekta Human Right Education je dati preporuke školama te poboljšati proces i informirati djecu i nastavnike o ljudskom pravu na obrazovanje.

Projekt ima sljedeće ciljeve: osposobiti učitelje iz Europe da razmjenjuju najbolje prakse i rade zajedno na stvaranju zajedničkih obrazovnih materijala;

Poboljšati znanje učenika i nastavnika u vezi s poveljama o ljudskim pravima, dječjim pravima, sredstva za zaštitu prava; Poboljšati komunikaciju i suradnju između učenika, nastavnika i komunikaciju između učitelja i učenika; Razviti kulturnu svijest; Omogućiti učenicima da prihvate toleranciju, nediskriminaciju, raznovrsnost i jednakost na svim razinama; Stvoriti aktivno građanstvo i kulturu ljudskih prava; Povećati motivaciju za učenje kod učenika; Poboljšati prijenosne vještine - planiranja, utvrđivanja prioriteta, argumentacije, analitičkog razmišljanja; Poboljšati jezičnu kompetenciju.

      

Unutar provedenih aktivnosti postignuti su brojni ciljevi projekta, razmijenjena su iskustva dobre prakse i poboljšano je znanje učenika i njihovih učitelja o ljudskim pravima, toleranciji i uvažavanju drugih. Rezultati projekta su impresivni i učenici s velikim nestrpljenjem iščekuju sljedeću mobilnost.

    

Svim učenicima  i učiteljima  koji su sudjelovali u virtualnoj mobilnosti dodjelit  će  im se certifikati/priznanja.

U nastavku možete vidjeti  radove učenika.

                                                                                Marinela Schatten

                                                                                Ljiljana Inkret-Martinčević


II. Osnovna škola Varaždin