2021-10-21 22:32:12

Prema Parku prirode Papuk

                 Učenici 8. c i 8. d razreda posjetili su Park prirode Papuk u okviru terenske nastave koja se održala u korelaciji geografije, povijesti, hrvatskoga jezika i građanskoga odgoja.

                 Uz stručno vodstvo učenici su se kretali Grofovom stazom na Jankovcu koja je nazvana iz poštovanja prema grofu Josipu pl. Jankoviću koji je među prvima spoznao vrijednosti prirodnoga okoliša još u 19. stoljeću. Svoju povezanost s krajem dokazao je i svojim vječnim počivalištem koje se nalazi u samome parku. Uz stazu postavljene su poučne table sa sadržajima koji objašnjavaju svjetove prirode i životinja koje na tom prostoru obitavaju. Znatiželjnike su privukle i povijesne zanimljivosti, a jedna od njih govori o vremenu kada su na Papuku živjeli staklari i proizvodili staklo.

Glavna atrakcija Grofove staze je slap Skakavac koji je najveći i najpoznatiji slap u Slavoniji. Slap je visok 30 metara, a količina vode ovisi o godišnjem dobu i padalinama.

                   Nakon razgleda parka prirode slijedilo je putovanje prema Požeškoj kotlini koju okružuju planine Psunj, Papuk, Krndija, Ravna gora i Dilj te gradu Požegi koji je predstavljao zadnje odredište puta.

                                                                                     Novinarska skupina


II. Osnovna škola Varaždin