preskoči na sadržaj

II. Osnovna škola Varaždin

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Do polugodišta...

 

<<<<

GRUPA MEDIJSKA KULTURA
 

 

IZDVOJENO

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2021.

Ukupno: 46982
Ovaj mjesec: 569
Ovaj tjedan: 170
Danas: 4
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenici 7. c i 7. d u istraživačkom laboratoriju danske farmaceutske tvrtke Xellia Pharmaceuticals i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Autor: Marta Cepanec, 8. 4. 2019.

Budući da u školi sadržaji predmeta kemije, fizike, biologije i matematike predstavljaju važno mjesto u obrazovanju učenika, ukazala se potreba odvesti djecu na mjesta gdje se mogu proširiti spoznaje vezane uz spomenute predmete.


          Ove godine zagrebački istraživački tim u Xelliji proizveo je lijek Premixed Vancomycin koji je izazvao svjetski interes u uspješnom liječenju teških infekcija. U tijeku su pripreme za stavljanje lijeka na tržište u SAD-u, a očekuje se uskoro i u Europi. Učenici sa svojim pratiteljima srdačno su dočekani u istraživačkome centru te su nakon zanimljivoga predavanja o proizvodnji i primjeni lijekova u ljudskome životu pod vodstvom mladih znanstvenika obišli laboratorije gdje se vrše istraživanja u pronalaženju novih lijekova. Na kraju obilaska centra učenici su vidjeli pakovanje novoga lijeka te detaljnije saznali o načinima primjene na bolesnike, njegovoj proizvodnji i transportu do bolnica.

           Nakon dojmljivoga razgleda istraživačkih laboratorija Xellije slijedio je odlazak do PMF-a gdje su na odsjecima kemije, biologije, fizike i matematike studenti na zabavni način pokazivali ozbiljne sadržaje tih predmeta. Cilj Otvorenoga dana je približiti dio građe skupine prirodnih predmeta na što jednostavniji način posjetiteljima različite dobi te u njima pobuditi interes. Obilazak je započeo neobičnim predavanjem o okultnoj kemiji kada su učenicima prezentirani čudesni pokusi kojima se pokazala znanstvena čarolija.

           Šetnja hodnicima fakulteta poslije predavanja bila je vrlo upečatljiva. Studenti, među kojima je bilo i bivših učenika škole, prezentirali su zadanu temu radionice, a hrabriji su mogli i aktivno sudjelovati u nekim pokusima. Učenici su na biologiji u kvizu potjera na temu razumijevanje živoga svijeta oko nas izrazili ravnopravnost u znanju s lovcem.

          Boravak na PMF-u završio je na odsjeku fizike gdje se u radionicama mogla osjetiti gustoća molekula škroba, magnetizam, obilježja tamne sobe i druge osobitosti fizike.

             U pratnji učenika bili su ravnatelj škole Ernest Habek, prof., učiteljica kemije i biologije Ksenija Pintarić, prof., razrednice Tanja Klaneček, prof. i Mirjana Halusek, prof.

 

                                                                                              Mirjana Halusek, prof.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju