preskoči na sadržaj

II. Osnovna škola Varaždin

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Do polugodišta...

 

<<<<

GRUPA MEDIJSKA KULTURA
 

 

IZDVOJENO

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2021.

Ukupno: 46982
Ovaj mjesec: 569
Ovaj tjedan: 170
Danas: 4
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Do vrha Ivanščice i natrag
Autor: Marta Cepanec, 7. 11. 2017.

Temeljem istraživanja među učenicima II. osnovne škole Varaždin pokazalo se da učenici redovito i dovoljno ne sudjeluju u fizičkim aktivnostima zbog različitih obaveza u školi te izvan škole, da se neuravnoteženo hrane te da im tjelesni napor predstavlja teškoću. U daljnjemu razgovoru s učenicima primijećeno je da previše vremena provode na mobitelima i računalima u nekom virtualnom svijetu te se otuđuju jedni od drugih.


Potaknuti time, učitelji II. osnovne škole Varaždin odlučili su osvijestiti važnost zdravoga načina života, kretanja i boravka u prirodi radi poboljšanja tjelesnih aktivnosti djece i međuljudskih odnosa. Na roditeljskim sastancima razrednici su iznijeli prijedlog planinarenja na Ivanščicu koji su svi roditelji pohvalili i  podržali. Roditelji su pozvani da se aktivno uključe u školski projekt. Predstavnici Vijeća učenika na svojim su sastancima također podržali projekt koji su poticajno nazvali Zdravokret.  

Da bi se što uspješnije ostvarilo planinarenje na Ivanščicu, razrednici predmetne nastave na satovima razrednika pripremali su učenike prezentirajući važna pravila planinarenja koje je za učenike pripremio učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Dejan Mašić, prof. Tako su učenici osposobljeni za boravak u prirodi od najjednostavnijih odrednica odijevanja, nošenja hrane i pića, sve do cjelokupnoga prihvatljivog ponašanja u skladu s prirodom. Prije samoga kretanja na planinu učenicima je organizirano predavanje profesora Petra Babića, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja koji je živopisno približio moguće dogodovštine pri planinarenju te kako se ponašati u nepredvidivim situacijama.

Vrlo brzo u dogovoru s ravnateljem škole organizirani su prvi odlasci na Ivanščicu koji su se počeli ostvarivati tijekom mjeseca listopada kada su svi učenici od petoga do osmoga razreda pješačili na Ivanščicu u pratnji svojih učitelja i nekih roditelja.

Lijepo vrijeme pogodovalo je malim i velikim planinarima da sve prepreke pješačenja do vrha Ivanščice uspješno savladaju. Raspoloženje među učenicima tijekom planinarenja bilo je veselo i podržavajuće. Sam boravak u prirodi pridonio je opuštenijemu ponašanju, druženju i stvaranju novih prijateljstava.

Do kraja listopada svi učenici predmetne nastave uspješno su se popeli na vrh Ivanščice. Razgovarajući s učenicima, zaključilo se da je takav oblik terenske nastave dobro prihvaćen, a učenici i njihovi roditelji osvijestili su važnost kretanja i boravka u prirodi radi poboljšanja kvalitete života. Istaknuto je da se i u budućnosti nastavi s takvim projektima koji podržavaju kretanje u prirodi te zdrav način života.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

Mirjana Halusek, prof.

Marta Cepanec, prof.

                                                                                              Jasmina Varga, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju