preskoči na sadržaj

II. Osnovna škola Varaždin

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Do polugodišta...

 

<<<<

GRUPA MEDIJSKA KULTURA
 

 

IZDVOJENO

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2021.

Ukupno: 46975
Ovaj mjesec: 562
Ovaj tjedan: 163
Danas: 59
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava osmih razreda u Zagrebu
Autor: Nataša Narančić, 6. 6. 2017.

Učenici osmih razreda naše škole 30. svibnja 2017. godine u sklopu terenske nastave putovali su u glavni grad Lijepe Naše - Zagreb. Posjetili su Tehnički muzej Nikole Tesle, Hrvatski prirodoslovni muzej te HRT. 


U Hrvatskome prirodoslovnom muzeju učenici su upoznali fosile biljaka i životinja iz miocenskoga razdoblja s različitih hrvatskih područja starih nekoliko milijuna godina, a na Zoološkome odjelu vidjeli su raznovrsne izložbene eksponate – zbirke sisavaca, ptica, vodozemaca i gmazova, riba te zbirke različitih beskralježaka.

Uz edukativno i zanimljivo stručno vodstvo na HRT-u učenici su naučili mnoge pojedinosti o povijesti HRT-a, načinu rada radija i televizije te nastanku radijskih i televizijskih emisija. Razgledali su studio u kojima se snimaju radio drame, tzv. gluhu sobu obloženu spužvom, zatim studije u kojima se snima Dnevnik HRT-a, emisija Dobro jutro, Hrvatska, kviz Potjera, emisija Čarobna ploča, TV vrtić te druge televizijske emisije, a prisustvovali su i snimanju emisije Volim Hrvatsku.

U Tehničkome muzeju učenici su upoznali različite načine transformacije energije, slušali su o povijesnome razvoju tehničkih rješenja naprava, strojeva, uređaja i postrojenja koji su pretvarajući energiju iz jednoga oblika u drugu omogućili dosege suvremene civilizacije. Vidjeli su različita prometna sredstva od najranijih dana, a posebno su bili oduševljeni predavanjem o životu i radu svjetski poznatoga znanstvenika Nikole Tesle  te prezentacijom njegovih najpoznatijih izuma u demonstracijskome kabinetu Nikole Tesle. Učenici su obišli i rudnik u kojemu su osjetili nekadašnji mukotrpan život rudara te planetarij u kojemu  su pomoću specijalno konstruiranoga projektora vidjeli prikaz zvjezdanoga neba od Sjevernoga pola do ekvatora, u bilo koje vrijeme noći i u bilo koje godišnje doba.

 

Terenska nastava ostvarena je u korelaciji predmeta – hrvatski jezik, tehnička kultura, biologija, kemija, fizika, tjelesna i zdravstvena kultura, matematika, geografija, povijest i građanski odgoj.

U pratnji učenicima bile su njihove razrednice – učiteljica hrvatskoga jezika Jasmina Varga, učiteljica TZK Valentina Balažinec, učiteljica matematike Ivana Tkalčec, učiteljica biologije i kemije Ksenija Pintarić, zatim učitelj tehničke kulture Vlatko Đakulović, učiteljica fizike Željka Kopić te učiteljica povijesti i geografije Sanja Posavec.

 Jasmina Varga, prof.

,


 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju