preskoči na sadržaj

II. Osnovna škola Varaždin

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Do polugodišta...

 

<<<<

GRUPA MEDIJSKA KULTURA
 

 

IZDVOJENO

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2021.

Ukupno: 46980
Ovaj mjesec: 567
Ovaj tjedan: 168
Danas: 2
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Razglednica iz Istre
Autor: Darko Krznar, 9. 11. 2015.

   Učenici 8. c i 8. d razreda 6. studenoga 2015. krenuli su na terensku nastavu u Istru. Bogati i različiti plan puta sadržavao je razgled poučne staze Vela draga koja je u sklopu Parka prirode Učka, Aleju glagoljaša od Roča do Huma sa završetkom u Motovunu i Opatiji.


             Ubrzo nakon izlaza iz tunela Učka nalazi se poučna staza Vela draga. Prošetavši poučnom stazom, učenici otkrivali su geomorfološke posebnosti staze koja je nastala djelovanjem vodenih bujica u vapnenačkoj stijeni. Zanimljivi svijet biljnoga i životinjskoga svijeta kamenjara, zadivljujući pogledi djelovali su poticajnu na mladu skupinu koja je hrlila uzanim stazama kamenjara.

              Nakon zanimljivosti svijeta prirode slijedilo je otkrivanje tragova prošlosti koji su vodili do početaka pismenosti na ovim prostorima. Uz stručno vodstvo učenici slušali su o radu marljivih glagoljaša koji su uz oskudno svjetlo zapisivali prve rečenice na glagoljici stvarajući trag pismenosti naraštajima koji dolaze. Tako u Roču osjetio se ushit  Juri Žakna koji je u Misalu kneza Novaka najavio tisak prve hrvatske tiskane knjige Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. Posebna zanimljivost Roča očituje se u tome što se svake godine održava Mala glagoljska akademija „Juri Žakan“za učenike šestih razreda. U ozračju prošlosti nastavak puta slijedio je Alejom glagoljaša do Huma gdje jedanaest spomenika stopljenih s prirodom nijemo svjedoči o naporima stvaranja kulture hrvatskom narodu. Sam Hum, najmanji grad na svijetu, mirom svojih kamenih kuća, uskih ulica govorio je o nekom drugom svijetu različitom od vreve današnjih gradova.

             Brončane slike raskošnih jesenjih boja pratile su do grada na brežuljku, Motovuna. Uspinjući se žarom mladosti, veselu skupinu dočekao je grad vidika, filmova, tartufa, Veloga Jože…Širine grada stezale su stare srednjovjekovne zidine s kojih se na sve strane pružao pogled u beskraj otkrivajući nevjerojatnu ljepotu istarskoga kraja. Šećući kamenitim uličicama, učenici otkrivali su spletke povijesti koje su se očitavale kroz različite spomenike: kameni lav, zatvorena pa otvorena knjiga u kamenu, svjedočanstva utjecaja Mlečana. Legende prošlosti ispreplitale su se s pričama sadašnjosti te je teško bilo zamisliti da tim pomalo osamljenim ulicama  ljeti u vrijeme filmskoga festivala prolaze rijeke ljudi.

            Razgledi pomalo uspavanih istarskih gradića izredali su se i u predvečerje nakon kasnijega  ručka

slijedila je šetnja Opatijom, poznatim gradom hrvatskoga turizma, i povratak u Varaždin.

            Terenska nastava ostvarena  je u korelaciji četiriju predmeta: hrvatski, njemački i engleski jezik te povijest i geografija s elementima građanskoga odgoja. U pratnji učenika uz razrednice Tanju Klaneček, prof. i Mirjanu Halusek, prof. bile su učiteljice Dubravka Pavlić, prof. i Sanja Posavec, prof.

 

Mirjana Halusek

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju