preskoči na sadržaj

II. Osnovna škola Varaždin

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Do polugodišta...

 

<<<<

GRUPA MEDIJSKA KULTURA
 

 

IZDVOJENO

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2021.

Ukupno: 46980
Ovaj mjesec: 567
Ovaj tjedan: 168
Danas: 2
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tulum s(l)ova u knjižnici II. osnovne škole Varaždin
Autor: Ljiljana Inkret-Martinčević, 28. 10. 2015.

                   

Noćni čitateljski susret II. osnovne škole Varaždin održat će se 30. listopada 2015. u prostorijama školske knjižnice s početkom u 19 sati. U projektu sudjeluju učenici  7. a i 7. b razreda pod vodstvom knjižničara Josipa Rihtarića, učiteljice hrvatskoga jezika Jasmine Varga te učiteljice engleskoga jezika Nataše Kurbanjev. 

PROGRAM DOGAĐANJA (od 19.00 – 00.00 sati)

19.00 donošenje pravila ponašanja na čitateljskome susretu

19.15 literarna radionica

20.00 ceremonijalno čitanje odabranih pjesama i ulomaka tekstova po izboru učenika

21.30 povezivanje sa školskom knjižnicom OŠ Josipa Badalića, Graberje Ivanićko preko skypea

22.00 – 00.00  karaoke, društvene igre 


Po prvi puta, ove se godine i II. osnovna škola uključuje u izvorni hrvatski projekt poticanja čitanja iz užitka Tulum s(l)ova koji se u školskim knjižnicama diljem Hrvatske održava već petu godinu zaredom.

Projekt čitanja iz užitka Tulum s(l)ova namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola, a trajanje mu je osmišljeno kao godišnji ciklus koji počinje Noćnim čitateljskim susretom u školskoj knjižnici zadnji vikend u listopadu tekuće školske godine, dok u sljedećih 11 mjeseci učenici odlaze na Čitanje u lokalnoj zajednici (ustanove, udruge, poduzeća i javna mjesta). Akcije se dokumentiraju te se posljednji mjesec projekta odlučuje koja je školska knjižnica bila najuspješnija.

Cilj je ovoga projekta utjecati na jačanje pozitivnoga stava učenika prema čitanju. Čitanje s razumijevanjem (informacijsko čitanje) vještina je koja je preduvjet za uspjeh u školi, poslu i životu, posebno kad nas svakodnevno zatrpavaju sa sve više informacija i potrebna je spretnost u prepoznavanju i korištenju važnih. Činjenica je da zbog nedovoljno razvijene vještine čitanja učenici pokazuju otpor prema čitanju koje doživljavaju kao obavezu. Čitanjem iz užitka razvija se vještina čitanja i ono prestaje biti naporno, a ono je premalo prisutno u našoj svakodnevici. Povezujemo ga najčešće s večerima kad je netko od bližnjih podijelio s nama radost čitanja.

Noćni čitateljski susret početna je akcija kojom se želi njegovati naviku čitanja u naših učenika. Odvija se u realnom i virtualnom okruženju, a obavezni dio susreta čine ceremonijalno čitanje za sudionike iz vlastite školske knjižnice te druženje s učenicima drugih školskih knjižnica preko servisa skype.

Čitanje je najvažnija aktivnost noćnoga čitateljskog susreta, ali ne i jedina, ostale aktivnosti ovise o kreativnosti timova pojedinih knjižnica, a raspon je širok i čine ga–društvene igre, interaktivne računalne igrice, karaoke, humanitarne akcije, piknik na dekama, likovne, plesne i literarne radionice te radionice i kvizovi iz ostalih predmeta, književni susreti, gledanje filmova, natjecanja u pjevanju, pripovijedanje bajki, glazbeni koncert učenika, uređivanje prostora knjižnice i slično.  Knjižnice koje imaju uvjete za to osiguravaju i noćenje u vrećama za spavanje. 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju