preskoči na sadržaj

II. Osnovna škola Varaždin

Login
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Radno vrijeme škole

Ponedjeljak - Petak

7.00 - 15.00

IZDVOJENO

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2021.

Ukupno: 167638
Ovaj mjesec: 2950
Ovaj tjedan: 867
Danas: 104
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan kruha u Etno parku Gradišće
Autor: Darko Krznar, 25. 10. 2012.

Učenici 7.c i  d  razreda 23. listopada 2012. Dane kruha obilježili su odlaskom u etno park Gradišće u Madžarevu.


Pratnja učenicima bile su učiteljice Sanja Posavec, prof., Dubravka Pavlić, prof., Mirjana Halusek, prof. i ravnatelj škole Ernest Habek, prof. Članice Etno udruge „Greben“ Madžarevo  ljubazno su dočekale djecu i učitelje i omogućile ugodan boravak u etno parku. Tijekom boravka učenicima i učiteljima pridružio se i  predsjednik Udruge Tibor Martan, dipl. etnolog.

            Puni očekivanja sedmaši su se vlakom uputili prema Madžarevu gdje ih je dočekala gospođa Štefica Vuk u narodnoj nošnji s košaricom kolača. Već prvi trenuci u prirodi ispunili su mlade posjetitelje dobrim raspoloženjem te je put do etno parka bio popraćen veselim pošalicama i razdraganim komentarima.

             Došavši u etno park, učenici su podijeljeni u skupine i raspoređeni po radionicama koje su vodile članice Udruge. Jedni su razgledali etno zbirku i upoznavali predmete koji su se upotrebljavali pri žetvi, vršenju i mljevenju žita i kukuruza kao i s predmetima koji su se koristili u pripremi i pečenju kruha, peciva i kolača u krušnoj peći. Osim predmeta učenici su bili upoznati s interijerom zagorskih starih kuća, odjećom koju su ljudi nosili i načinom života u tadašnjim obiteljima. Druga skupina od ukrasnoga papira uz vođenje izrađivala je raznovrsne cvjetove koji su se koristili pri ukrašavanju prostorija prigodom svetkovina. U trećoj radionici moglo se mijesiti tijesto koje se oblikovalo u maštovite oblike koji su se potom pekli, na radost mladih pekara. Četvrta radionica bila je zamišljena kao kuhinja u kojoj se gulio krumpir koji se pekao na ploči štednjaka na drva. Osim krumpira učenici su pripremili i pekli kestene koje su prvo ubrali u obližnjoj šumi. Djeca su naizmjenično sudjelovala u svim radionicama.

               U vanjskom prostoru osobito su djecu svojim glasanjem uveseljavale guske i patke koje su u obližnjem vrtu boravile čupkajući travu.

               Cijeli prostor parka je osmišljen, ispunjen posudama s cvijećem, malim omeđenim prućem vrtovima sa sezonskim povrćem i sve djeluje vrlo uredno i brižno održavano.

                Nakon završetka radionica vrijedne i strpljive domaćice počastile su goste svojim domaćim kolačima, ali i onim što su djeca samostalno ispekla.

                Puni dojmova, ispraćeni toplim jesenskim zrakama sunca vesela skupina djece spustila se niz brijeg vraćajući se svojim kućama.

Mirjana Halusek, prof.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju